Nano-perak

 

Nano-perak penggunaan mutakhir nano teknologi untuk megecilkan struktur perak dalam unit nano, (nano (nm) adalah pengukuran terkecil yang kedua selepas unit micron). Satu nano bersamaan dengan satu perjuta milimeter, atau satu per ribu juta meter.

 

Nano perak ialah sejenis bahan logam perak dalam alam semula jadi dengan aplikasi teknologi moden nano, berbentuk partikal partikel perak yang halus. Selain kesan antibakteria, ia juga mempunyai fungsi ketelapan yang hebat dan fungsi penyerapan yang kuat. Fungsi antibakterianya beratus-ratus kali lebih berkesan daripada bahan logam yang biasa.

 

Agen antimikrob Nano-perak telah banyak digunakan untuk mengubati luka terbakar, trauma, penyakit berjangkit, nanah, jerawat, penyakit kulit, bakteria penyakit ginekologis, penyakit oleh jangkitan kulat, mencapai kesan sebenar antimikrob tanpa penggunaan antibiotik. Ia tidak beracun, tidak berbau,tidak merangsang, tiada reaksi alergi dan tidak akan menyebabkan rintangan bakteria terhadapnya. Ia merupakan produk perubatan antibakteria yang bersifat semula jadi.

 

Sejak memasuki abad ke-21, nanoteknologi memulakan aplikasi dalam bidang kesihatan perubatan dan telah berkembang secara mendadak. Pembangunan dan keberkesanan nano perak sebagai agen antimikrob yang jenis bukan antibiotik dalam ujian klinikal, telah membuktikan bahan-bahan perubatan nano dalam bidang rawatan mempunyai masa depan yang meluas.

 

Nano-perak dapat membunuh lebih dari 650 jenis bakteria dalam beberapa minit. Nano-perak dapat membunuh sebahagian besar bakteria yang mereka temui, cendawan, spora, mikroorganisme dan lain-lain. U. S. FDA, Laboratorium SGS Switzerland dan penguasa perubatan tentera China mengesahkan: Nano-perak mempunyai fungsi antibakteria yang menyeluruh terhadap bakteria yang rintang terhadap ubat-ubatan seperti pertahanan E. coli, rintangan terhadap ubat Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Streptococcus Pyogenes, bakteria anaerob dan lain-lain. Nano-perak juga berkesan terhadap Candida albicans dan lain-lain bakteria yang bersifat G + atau G-. Kesan antibakteria juga kuat terhadap klamidia, Neisseria gonorrhoeae, cendawan.

Selamat, tidak beracun, tidak merangsang

Dicatat dalam "Compendium Materia Medica": Perak mentah, tidak beracun.

 

Penyataan dalam "laporan toksisitas perak" oleh Jabatan Kesihatan Masyarakat U.S pada tahun 1990: Nano Perak tidak akan mendatangkan kesan sampingan yang ketara pada tubuh manusia; Nano-perak sebagai rawatan untuk bahagian yang tertentu, kandungan perak rendah, adalah cara rawatan yang paling selamat. Pengesahan eksperimental Tentera Sains Perubatan: Dos maksimum toleransi tikus secara lisan adalah 925mg/kg, yang setara dengan 4.625 kali dos klinikal dan digunakan tanpa sebarang reaksi beracun. Hasil ujian juga langsung tidak merangsangkan kulit arnab.